Sunday 18 September 2011

Filmový týdeník 28 - recenze: The Way (2010)

Mé pracovní povinnosti mě tento týden zavály na cesty ale ani pobyt v zemi kde nejlevnější pivko je stejně drahé jako na pražské Ruzyni mi nezabránil ve vydání dalšího Filmového týdeníku. Tento týden příjde na paškál drama mladé pušky trůnící na stoličce s nápisem Director. Jo a příště bude asi soutěž zase tak stay tuned..





The Way (2010)

Bývalá hvězda osmdesátých let Emilio Estevez už to nějaký pátek zkouší také jako filmový a televizní režisér. V loňském roce nám do kin poslal zatím svůj poslení snímek pod názvem The Way.
Páteří filmu, dlouhou 800 kilometrů, je světoznámá pouť s názvem Svatojakubská cesta. Na tu se každým rokem vydávají až stovky tisíc poutníků aby tak po dlouhé dny rozjímali o svých hříších, našli svoje naplnění, vykoupení či z jakýchkoli jiných jim osobních důvodů.
Emilio na tuto trasu poslal svého skutečného otce Martina Sheena, který ve filmu hraje dobře situovaného amerického doktora. Thomase Averyho. Tomova filmového syna Daniela zase hraje Martinův skutečný syn Emilio Estevez. Zamotali jste se? Dobře, dál už to nebude komplikované, slibuji.
Mladý Daniel, který se na pouť El Camino de Santiago vydal sám a hned první den tragicky zemřel. Jeho otec Thomas po příletu z Ameriky identifikuje jeho tělo a posléze bloumá po francouzské vesničce kde ho v emotivním vyšinutí napadne myšlenka dokončit pouť za svého syna. Tímto nám startuje dvouhodinová road-movie plná smutných osudů, filozofických proslovů a za srdíčko chytlavých momentů. Jak postarší a zádumčivý američan postupuje svou trasu, potkává několik dalších zoufalců, kteří se k němu připojí a do jeho trudomyslného opojení vpouštějí své osobní problémy.
Emilio se během natáčení pohyboval po skutečných lokalitách poutě a můžeme se tak kochat nádhernými lokacemi francouzské a španělské části cesty. Místy příběh připomíná povedený dokument z dílen National Geographic.
Všechno je správně nastaveno, interesantní prostředí, několik charakterů s příslibem dobrodružství a postupného rozvoje a rozvinutí se postav. Bohužel ne a ne a ne. Nepodařilo se mi dostat filmu pod kůži i když se tváří velmi přívětivě. Poměrně záhy po začátku cesty se začne z okolního křoví linout trošku nakyslá příchuť patosu. Emilio jako by až moc tlačil na pilu a tak strašlivě se nás snaží dojmout až to praskne a nám je v podstatě šumák kdo co ve filmu řeší.
Několik spolu-poutníků nám mělo nabídnout další možnosti vstupu do světa rozjímaní a pokory, bohužel jejich charaktery jsou plytké jak záchodové prkénko a jen opravdu emotivně postižený člověk se dokáže s nimi sžít. Korunu všemu nasazuje příhoda se španělskými cikány, kteří dostali svých patnáct minut aby světu opět připomněli že ne každý z nich je zloděj a nedej bože co ještě. Formou jakou je nám to podáno je to ale bez urážky jakéhokoli etnika spíše k smíchu.
Film má i několik světlých momentů, kdy scénář opravdu zafunguje a my to ucítíme na srdíčku nebo si sáhneme do svého svědomí. Bohužel jich není moc a ruší je neustálé večírky na pouti, které z ní úspěšně vymívají její pravý smysl.
Martin Sheen původně chtěl po svém synovi ať tuto pouť popíše ve formátu dokumentárního filmu ale Emilio si trval na svém a narouboval k tomu hřejivý příběh. Bohužel měl poslechnout taťku, který se mu alespoň snažil vypomoci kvalitním výkonem v jeho filmové roli.

6/10

NOVINKY

Francouzská filmová společnost Gaumont založila televizní firmu mezi jejíž první projekty bude seriál Hannibal. Asi vám nemusím říkat kdo je hlavní hrdina Hannibal Lecter.

Začíním být alergický na slovo remake. Lidi co si rádi sekají hlavy znovu natočí režisér Juan Carlos Fresnadillo. Svěřit takovou klasiku někomu kdo nenatočil ani jeden pořádný film je pěkná troufalost teda.

V očekávané řežbě The Expendables 2 rozhodně uvidíme Bruce Willise, Chucka Norrise a Arnolda Schwaryeneggera. Sly si to v pořádné holomajzně rozdá s JCVD a s horečkou možná přijde i Travolta.



Kdo si vsadil že druhé pokračování Star Treku z roku 2009 bude režírovat opět J.J.Abrams může začít inkasovat.



PLAKÁTY



TRAILERY



Bububu, baf baf. První teaser trailer pro Thriller Red Lights je tu. Mimo DeNira uvidímte Sigourney Weaver nebo Cillian Murphy.



A ještě trochu "spooky" atmosféry v traileru The Awakening.

2 comments: