Monday 17 October 2011

Filmový týdeník 33 - recenze: A Single Man (2009)

Tak jako kdysi promítači museli nasazovat novou cívku z druhou polovinou filmu tak i v těchto dnech se půlí rok v tom momentě kdy je třeba nasadit kola se zimní obuví. Letos mám neobvykle brzo splněno a proto s klidnou duší můžu dopsávat tento Filmový týdeník. Někdo tomu říká Kristovy roky, já tomu říkám třicáté třetí vydání, ve kterém se podíváme na americké drama, které je takovou intelektuální Zkrocenou horou.





A Single Man (2009)

O módě úspěšných herců, kteří se rozhodli usednout do režisérského křesla ve Filmovém týdeníku řeč už byla. Kromě nich to celkem úspěšně zkouší i slavní fotografové jako například Anton Corbijn se svým Controlem nebo Sam Taylor-Wood s Nowhere Boy. V roce 2009 si tuto sesli poprvé zahřál i umělec z dalšího ranku a to věhlasný módní návrhář Tom Ford, který je znám hlavně díky své práci pro oděvní značku Gucci.
Pro svůj filmový debut si Ford vybral román A Single Man spisovatele Christophera Isherwood. Jeho ústřední postavou je anglický vysokoškolský profesor George Falconer, který po smrti svého homosexuálního partnera, upadá do letargie. Film se čistě zaměřuje na Georgovy pocity a sleduje jeho depresívní období na začátku šedesátých let kdy mezi Georgovými studenty vládla naopak láska, radost a přátelství. George si zahrál Colin Firth a odvedl excelentní práci, která mu vynesla kromě jiných cen také nominaci na Oscara. Naprosto uznávám, že jeho role byla zahrána velmi kvalitně ale můj subjektivní pocit po celou dobu filmu byl, že zrovna on není ten pravý pro tuhle roli. Možná je to také tím, že poslední film co jsem s ním viděl byla Králova řeč a jeho taktéž skvělá postava koktavého krále stále vězí v mé paměti. Prostě v roli homosexuálního profesora ve středních letech bych si dovedl představit lépe určitě někoho jiného než Firtha.
Režisér Ford pomohl na svět pocitům, které hlavní hrdina prožívá, také vizuální stránkou. Ve chvílích největší deprese jsou barvy na plátně potlačeny až skoro do černobíla a když se George dostane do situace, kdy mu srdce pookřeje, se barvy rozzáří a svět je mnohem jasnější.
Co se týká vizuálních vjemů, je film baštou pro oči. Od dobového oblečení, přes veškeré ostatní věci a vybavení až po třešničku na dortu v podobě domu kde George bydlí. Jedná se o architektonicky nádherný, prosklenný dům slavného návrháře Johna Lautnera.
Za herectvím a kamerou nezaostává ani hudba a i když já osobně jsem na filmovou muziku celkem ignorant, musím pochválit skladatele Abela Koryeniovskieho za jeho houslové momenty, které podtrhují atmosféru v exponovaných scénách jako nic jiného.
Film se odvíjí ve velice pomalém tempu ale i přesto se ani chvíli nenudíte. Nitro George je tak komplikované a zdecimované, že je pozoruhodné jej sledovat i když jen tak sedí a kouká z okna na sousedy.
Samotná zápletka je opravdu slabší a bez překvapení – úmrtí partnera, vyrovnávání se s depresí – ale díky pojetí jakým Ford k tématu přistoupil a hereckému umění Colina Firtha je A Single Man velmi nadprůměrným kouskem pro současné, sychravé večery s dvd.

8/10

NOVINKY

Akční komedie Zombieland se dočká půlhodinového televizního pokračování. V jednání je i seriálová podoba. Bohužel není známo zda se opět objeví Woody Harrelson nebo Emma Stone.



PLAKÁTY



TRAILERY



A máme tady další vymítačku..Tentokrát ale půjde až o několikanásobné posednutí!



Všechny ty hostely a pily to stále nevzdávají...



Doufám, že máte pořádně utěsněná svá akvárka, protože jinak vás nezachrání ani The Hoff.



Pokračování hollywoodského pojetí Sherlocka Holmese se blíží. Jak se američané vypořádají s úhlavním nepřítelem Holmese profesorem Moriartym ?

No comments:

Post a Comment