Friday 14 October 2011

Filmový týdeník 32 - recenze: The Guard (2011)

Každý z nás už měl určitě nějaké trable s policií. To že policisté jsou taky jenom lidé vám připomene irská černá komedie, která je tématem tohoto Filmového týdeníku. A mimochodem přeji vám krásný nadcházející pracovní týden.





The Guard (2011)

V minulém vydání Filmového týdeníku jsem zmínil podobnost hlavního hrdiny Buda Blake s postavou Lebowskeho, jež oba hrál Jeff Bridges. Ve filmu The Guard je situace velmi podobná. Hlavní postavou je irský policista Gerry Boyle v podání Brendana Gleesona, který si vypůjčil velkou část charakteru z jedné své minulé role, zabijáka Kena z filmu V Bruggách. A vyplatilo se.
Film The Guard má na svědomí režisér John Michael McDonagh a zavádí nás na irské pobřeží, kde policistu Gerryho vytrhne z rutinního kolotoče až rituální vražda neznámého mladíka. Jeho nekonvenční policejní metody se dostávají do křížku s agentem FBI, který stopuje mezinárodní překupníky drog a zmiňovaná vražda přitáhne jeho pozornost.
Devizou filmu je ovšem humor drsnějšího ražení. The Guard je ryze černou komedií a v dnešní době nevídaně oplývá velkou mírou politické nekorektnosti a rasistických vtipů. Gerry si nebere servítky a neustále bombarduje černého agenta FBI obhroublými otázkami a vtipy, ve kterých se ve větší míře vyskytuje slovo negr. Jelikož jsou nuceni spolupracovat vznikají tak neustálé veselé slovní třenice.
John McDonagh pojal Gerryho jako opuštěného strážce zákona na americkém divokém západě, kde je nutné k přežití ve světě zločinců, být právě tak trochu na hraně zákona. Tuto atmosféru podkresluje i skvělá hudba jako ze starých westernů.
Vítaným kořením filmu je i hromada vedlejších rolí. Jelikož se nahání mezinárodní gang, dostanou se oba policisté do křížků hned s několika národnostními archetypy. Přehlídka amerických, britských, skotských a irských akcentů pak jen umocňuje filmový zážitek. Ve vedlejších rolích se tak blýsknou takové jména jako Don Cheadle, Liam Cunningham nebo Mark Strong.
Nezklamala ani kamera v podání Larryho Smithe, který hojně využívá fotogenických scenérií irského pobřeží. Dlouhé a čisté záběry na přírodní a architektonické skvosty tamější oblasti připomínají velkoformátové fotografie, za které byste se nestyděli kdyby visely ve vašem luxusním apartmánu.
I když je The Guard místy pomalejší ve vyprávění, pořád je to velmi nadprůměrná komedie a jestli se vám líbil film V Bruggách přidejte si ještě nějaký ten bod navíc.

7.5/10

NOVINKY

Amerika je zemí neomezených možností. Opět se o tom můžeme přesvědčit na případu Sarah Deming, která se soudí se společností FilmDistrict. Paní Sarah tvrdí, že ji zmátl trailer k filmu Driver a na základě jeho shlédnutí si myslela, že žánr filmu je podobný filmu Rychle a zběsile, což, jak po shlédnutí celého filmu, zjistila, není pravda. A proto se cítí oškozena. Také ji vadí míra násilí ve filmu a rasismus namířený proti židovské komunitě. Sarah nežádá jen o vrácení vstupného ale i zákaz matoucích trailerů.

Paramount Pictures si najalo scénáristy Ashleyho Millera a Zacka Stentze aby pro něj napsali pokračování holčičího vojenského hitu Top Gun. Zdali se opět objeví Maverick a Iceman není ještě známo. Podle toho jak dnes vypadá Val Kilmer tak bych na to moc nesázel. Pochybuji, že by se vešel do kokpitu.



PLAKÁTY





TRAILERY



Marvelácká výkladní skříň se odhalila..



Režisérka Julia Leigh si po svém natočila klasickou pohádku o Šípkové růžence..



Zombie seriál The Walking Dead se pokusí napravit reputaci druhou sérií. Co se rozhodně povedlo je fanouškovský trailer k nové sérii.



Daniel "Potter" Radcliffe se nás pokusí přesvědčit, že to umí i bez své hůlky. Čistokrevný horror The Woman in Black.

No comments:

Post a Comment